the long barn – case study, barn conversion bedfordshire

  • blog

The Long Barn – Barn Conversion Bedfordshire

Long Barn Case Study Nicolas Tye Architects

 

The Duke of Bedford Model barn has sat with its rolling hill views over Bedfordshire for 170 years, used for the majority of its life as a grain store for the local farm. With the intensification of farming and centralisation of stores the barn was in recent times become derelict and a new lease of life was awaiting. Set back from the rural road and with some 6 acres the barn acts as a beacon on top of the hill during the day and particularly at night when lit up. The barn is some 40  metres long and 6 metres wide. Constructed from local ʻsoft redsʼ (bricks) with a 9ʼʼ lower brick plinth and oak timber frame with brick infill. The roof (which has been entirely retained and fully visible from the inside) is made of a series of elm trusses at 3.5 metre centres with inch thick, foot wide boarding running the entire length of the barn.
The sketch design for the project sought to ʻslideʼ a new home into the old building, retaining all that was possible. The barn originally covered some 275m2 which after excavating the ground floor to an almost semi basement and introducing a new first floor level increases this to 387m2. The excavation meant we were left with a building of two and a half storeys high. The first floor level enjoys for the glory of the original roof, whilst in certain areas of the ground floor there are openings upwards which create generous spaces which reach from ground floor up to the old roof level. The barn sits on top of a hill which suffers from high shrinkable clay and artesian water. These issues instigated foundations as deep as 2.5metres which run in parallel from one end of the barn to the other in long underpinning strips enabling a suspended beam and block floor which will not be affected by clay movements. This suspension of the floor also enabled a control mechanism of upward seeping ground water which would be ʻallowedʼ to collect under the building and runs into chambers which then pump the water to a lake which is effectively the soak-away for the building.

 

Inside Then Long Barn, Nicolas Tye Architects
The long strip foundations support a series of goal-post steel frames which support the first floor and allow for a flexible open plan living space on the ground floor. As you approach the barn from the West you identify it by its 6 by 6 metre fully glazed gable end which has only 6 glazed units, the largest being 3.25 metres tall, these are all triple glazed Scandinavian units. This due west glazed elevation receives dramatic views from high up overlooking rolling countryside and panoramic evening sunsets. The driveway extends the full length of the barn, where a 3 metre high solid wall only punctuated by a single circle, gives a glimpse through to the countryside beyond. The garage and studio sit at the higher end of the barn on one level, half way between ground and first floor level to the main building. Here steps lead you down to the entrance which has a cortan steel canopy and entrance grid which harps back to the agricultural era. A modernist glazed 5 metre high entrance sits behind in respect of the original elevation, this allows light to flood into the entrance hall which divides the ʻworkʼ area to the ʻlivingʼ area. The ground floor is open plan with kitchen, dining and living spaces flowing into one another. There are some smaller rooms set to the back from the open plan, providing laundry, utility and WC facilities, but even these benefit from clerestory light and sandblasted glass panels. A 2 metre wide stone stack with  fireplaces to both ground and first floor breaks up the living areas. The stack is capped off on roof level with a cortan steel chimney. Although open plan there is not the feeling of a stark art gallery as there are other spaces and objects which naturally give subdivision and indeed intimacy to certain areas. The first floor is accessed behind a double layered transparent wall in an aluminium frame, here the 1.2 metre cantilever cortan steel stair floats you to first floor level next to
the ʻbridgeʼ. The first floor has 4 bedroom with 2 wash facilities and a floating ʻbridgeʼ that connects them. Each bedroom has its own views of open landscape and the lake. Each window is framed to throw your eye out to the view beyond, each window unit also encompasses a recessed roller blind and hidden lighting that floods the roof line above. Construction The barn volume meant serious consideration was needed on how to heat and insulated the building. The insulation significantly exceeded the standard requirements with high levels of insulation, highly insulative blocks and triple glazed units. Heating is provided by under-floor hot water heating through an oil-condensing boiler.

 

Reverse Barn Conversion Bedfordshire    Long Barn Living Space, Bedfordshire Barn Conversion

 

Materials
The use of natural materials, which are healthy to humans, was upper most in my thoughts when designing. Non-toxic, low allergen healthy products were investigated thoroughly. Lacquers you could drink without harming yourself, sustainable timber and of course re-use of timber all formed part of the brief, there is even the use of organic paints! There are also centralised control systems, lighting, heating, air movement, vacuum and computer systems all built in.
Lighting design with barns is often awkward due to the spaces and rooflines. This is intriguingly solved in some areas by the use of a 22metre suspended fitting that travels through the long barn in circulation spaces, over the bridge and into triple height spaces. On ground floor level 8 metre long recess fittings connect living areas, these are all controlled by central Lutron panels which enable you to scene set. Fluorescent lighting was an unusual selection for the building but with it being 80% more efficient than standard lighting, dimmable which meant more control and less energy, very low heat output all equated to an ideal product. For a residential scheme the lighting is certainly unusual.

nicolas tye architects, the long barn studio, limbersey lane, maulden, bedfordshire, mk45 2ea, 01525 406677