Seawave Shelter, Brighton – Beachside Kiosk

  • arts
  • commercial
  • regeneration

We are using the strengths in nature and the local context of the site to provide an innovative, robust and buildable solution to the shelter and kiosk. By studying, waves, natural stone, water erosion, time and the influences that these have on our seaside ecosystems, we are guided to these two exciting solutions.

The “Seawave Shelter” responds to the ideologies of a wave working and moving above you, responding to the light and air that is constantly moving around to create a playful and ever changing rhythmic and responsive solution which can excite all the senses by its activity. Our solution explores the very nature of shelter with its structural columns providing wind breaks to prevailing winds, platforms for seating and areas of display and interaction with the public.;

The kiosk is embracing the robust form of a sea-stone, acting as an opening pearlshell which has one strong and firm fixed side and one opening moveable side to invite interest and provide ample public display. Each unit provides for working staff and their requirements in useable and operational spaces with hatches and display areas as required. The material combination of a basalt stone with a lightweight internal ‘skin’ of timber provides a juxtaposition of materials for this moving piece of architecture, heavyweight and lightweight working together. The unit opens with a series of jockey wheels, the lightweight opening wing allows for maximisation of display areas and a protective heart to users of the kiosk.