totteridge house, north london

  • one-off houses

Our clients wished to demolish the existing bungalow, and construct a new family dwelling within this generous North London site that better accommodates their needs and requirements, improves the street elevation and takes advantage of the views over the Dolis Valley. The site lies within both a conservation area and green belt so proposals require a sensitive response to planning policy.

The new design retains the existing entrance floor level, creating a level access approach to the entrance allowing for access for all. The landscaping of the land in front of the proposed dwelling is designed in a way that it directs visitors to the parking areas and then towards the entrance of the house, as well as providing a hard paving route from the site entrance to the dwelling entrance, again allowing ease of access for all. The terraced landscaping to the front of the site also allows the visitors to flow down the site towards the rear of the property, as well as providing natural light to the “back of house” areas of the lower ground floor.

Use of white render, elegant glazing systems and timber louvering not only respond to the surroundings but also create modernist forms that will add to the character and architectural appearance of the area.