totteridge village, north london – conservation area

  • one-off houses

This backland garden site in a conservation area provides a site which required a robust and elegant solution which enhances the conservation area with the highest quality of design and provides a solution which covers some 880m2 of accommodation with vast open plan spaces that connect to the simple external landscaping design. Accommodation is on 4 levels with a basement, ground, first floor and penthouse bedroom accommodation.

Using sensitive materials with solid, opaque and transparent panels provides a consistency and elegance of solution which allows the building to sit timelessly in its location. Sustainability in terms of ground source heat pumps, solar panel provision, rainwater harvesting, low energy lights and high quality long life robust materials ensures a thorough holistic design.